Brandalarmsysteem
Brandalarmsysteem
05 maart 2020 

Brandalarmsysteem

Een brandalarmsysteem is een systeem dat iedereen in huis zou moeten hebben. Het laat u direct weten dat er brand is ontstaan. Als je op tijd op de hoogte bent van een beginnende brand, kun je mensenlevens redden. Hoe vaak hoor je niet dat mensen in hun slaap zijn gestorven omdat ze niet op tijd uit een brandend huis konden komen? Of u nu alleen in een huis woont of met kinderen, iedereen moet van een brandalarmsysteem voorzien zijn zodat ze zo snel mogelijk een brand kunnen ontdekken. Vooral als je nog jonge kinderen hebt, is de kans groot dat er een brand ontstaat. Denk aan een kaars die valt omdat ze er tegenaan zijn gestoten, of ze proberen gewoon iets in brand te steken uit losbandigheid. Alleen als u er snel bent, kunt u zich hiertegen wapenen en onmiddellijk de hulpdiensten bellen.

Klik hier om naar de AJAX webshop te gaan en de meest recente informatie te lezen en producten te bekijken.

Verderop beschrijven we enkele tips over waar u op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder. Wij willen u nu echter laten weten wat de beste koop is als u op zoek bent naar een brandalarmsysteem. Het product dat alle noodzakelijke kenmerken heeft die hieronder worden beschreven is de AJAX FireProtect.

AJAX FireProtect is het beste brandalarmsysteem

Alle mogelijkheden zijn terug te vinden in de AJAX FireProtect en FireProtect Plus (met CO detectie), maar we vatten ze nog even samen:

 • Draadloos gekoppeld via Jeweller, als één sirene klinkt, klinken ze allemaal
 • Doormelding naar smartphone van alle gebruikers
 • Detectie van Rook, temperatuur en CO
 • Batterij en extra back-up batterij garanderen een onverstoorde nachtrust
 • Ook bij complete stroomuitval werkzaam, inclusief doormelding op smartphone

Waar bestaat het beste brandalarmsysteem uit:

 • AJAX Hub
 • AJAX FireProtect / FireProtect Plus (bij voorkeur meerdere detectors en op elke verdieping minimaal één)
 • AJAX HomeSiren en/of StreetSiren

De Hub zorgt voor de koppeling tussen de verschillende rookmelders (FireProtects) en doormelding naar de gekoppelde smartphones, en de sirenes binnen en of buiten zorgen ervoor dat de aandacht van omstanders direct getrokken wordt. Met name een sirene buiten zal ervoor zorgen dat omwonende ook snel op de hoogte zijn dat er iets aan de hand is. Ben je zelf niet thuis, maar breekt er wel brand uit, dan ontvang je hier zelf direct een melding van op je smartphone. Je buren worden gewaarschuwd door de eventueel geplaatste buitensirene.

Afbeelding AJAX FireProtect wit:

Brandalarmsysteem

Ook interesse in de allerhoogste kwaliteit brandalarmsysteem? Bekijk dan onze webshop.

Tip: Neem contact met ons op voor een mooie korting op de prijs. De makkelijkste manier is om een live-chat gesprek met ons te starten via de knop linksonder. (Tijdens openingstijden)

Waarop letten bij de aanschaf van een brandalarmsysteem:

 • Merk
 • Prijs
 • Zijn ze koppelbaar
 • Connected met smartphone
 • Detectie van rook
 • Detectie van temperatuurverschil
 • Detectie van koolmonoxide
 • Levensduur batterij
 • Kenmerken als batterij leeg is
 • Back-up batterij aanwezig
 • Volume, hoe hard klinkt het alarmsignaal
 • Makkelijk uit te schakelen bij vals alarm
 • Levensduur apparaat zelf
 • Invloed stof op detectie kwaliteit
 • Makkelijk te reinigen

Het merk zegt al veel

Koop je een brandalarmsysteem van een bekend merk zoals Nest (van Google) of een van de andere grote bedrijven, dan kun je ervan uit gaan dat je een kwaliteitsproduct koopt met navenante werking. Met andere woorden, je kunt ervan uit gaan dat het product doet wat het beloofd en je tijdig waarschuwt voor rook.

Koop je een brandalarmsysteem, oftewel een simpele rookmelder uit China, merkloos of van een merk waarvan je zelf nog nooit hebt gehoord, vraag jezelf dan af of je hier wel op kunt en wilt vertrouwen als je lekker ligt te slapen. Het spreekwoord luidt niet voor niets: Goedkoop is duurkoop. Indien een rookmelder niet werkt, kan dit je duur komen te staan.

De prijs zegt ook iets over de kwaliteit

Rookmelders hebben bepaalde hardware aan boord. Koop je een duurdere rookmelder dan mag je ervan uit gaan dat deze meer en uit andere hardware bestaat dan de goedkopere rookmelders. We bespreken hieronder de mogelijkheden die de duurdere rookmelders wel bezitten en de goedkopere niet. Om een voorbeeld te geven, een goedkope rookmelder is niet koppelbaar, maakt minder lawaai, en zorgt er bij een lege batterij voor dat je gewekt wordt in je slaap, omdat deze dan begint te piepen in de nachtelijke uren.

Koppelbare rookmelders

Steeds meer rookmelders, ook de goedkopere zijn voortaan koppelbaar met elkaar. Het is verstandig om meer dan één rookmelder in huis te hebben hangen. Als er in de woonkamer een brand ontstaat en je ligt op de éérste of zelfs tweede verdieping te slapen, is de kans groot dat je niet wakker zou worden als alleen de rookmelder in de woonkamer een piepgeluid geeft als waarschuwing. daarom is het belangrijk om ook een rookmelder op je slaapkamer of overloop te hebben hangen die direct mee begint te piepen zodra een andere rookmelder rook detecteert. Rookmelders die koppelbaar zijn, zijn dus absoluut te adviseren.

Verbonden met je smartphone

Als je niet thuis bent, maar wel brand in de woning krijgt is het zonder doormelding op je smartphone wachten tot omstanders of buren de vlammen uit je woning zien komen. Tegen de tijd dat je buren dit opmerken is je halve huis waarschijnlijk al verdwenen. Ga je wel eens op visite bij je buren, en laat je je kind alleen thuis achter of in bed slapen? Zonder rookmelders die jou verwittigen van aanwezige rook via je mobiel is dit mensonwaardig. Door direct een melding op je smartphone te krijgen kun je adequaat reageren en kan veel leed voorkomen worden. Alleen de duurdere rookmelders zijn verbonden via Wi-Fi en/of Bluetooth om deze melding aan je door te kunnen geven.

De AJAX FireProtect is zelfs verbonden met het unieke Jeweller signaal, deze zal onder alle omstandigheden, zelfs als de Wi-Fi en de stroom in je woning volledig is uitgevallen een melding op de smartphone geven, dankzij constante verbinding met de Cloud en back-up batterijen.

Detectie van rook

Detectie van rook is natuurlijk het allerbelangrijkste en bijna het enige doel waarvoor je een rookmelder in huis haalt. Is het dan niet schandalig dat Chinese webwinkels schijnveiligheid bieden door rookmelders te leveren die niet werken. Denk dus goed na voor je verkeerde zuinigheid krijgt.

Detectie van temperatuurverschil

Een aantal rookmelders detecteert niet alleen rook, maar ook, of alleen verschil in temperatuur. Zodra de temperatuur binnen een bepaald tijdsbestek sneller oploopt dan normaal gesproken mogelijk hoort te zijn, volgt een alarm. Dit kan ook makkelijk zijn bij winkeliers die voor de beveiliging van hun inboedel gebruik maken van een mistgenerator. Een standaard rookmelder zou hier een brandalarm door genereren. Door te kijken naar de temperatuur in die ruimte zou bepaald kunnen worden of de rook afkomstig is van een brand of van een mistgenerator welke mist is gaan spuiten als gevolg van een inbraakpoging.

Detectie van koolmonoxide

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen.

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

 • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel.
 • Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
 • Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
 • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders.
 • Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan. Dit heeft weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, ook in huis terecht.
 • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte.
  Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.

De duurdere rookmelders zijn ook in staat om naar rook en temperatuurstijgingen de aanwezigheid van CO te detecteren. Bij AJAX kan de FireProtect Plus dit detecteren.

Levensduur batterij

Rookmelders werken doorgaans op batterijen. Als de stroom door een brand niet meer werkt is dit natuurlijk een ideale voedingsbron die altijd werkt, mits de batterij niet leeg is. Hier schuilt meteen het grote nadeel bij de goedkopere rookmelders. De batterij is vaak een 9 volt blokje, met slechts 200 mili ampere batterij, oftewel deze zijn snel en vaak leeg. Maar dat is niet het enige nadeel. De rookmelder geeft elke minuut één luide pieptoon om aan te geven dat de batterij leeg is. Dus is de batterij in de nachtelijke uurtjes leeg, dan wordt jij daar waarschijnlijk wel wakker van. En dat terwijl een rookmelder juist voor een goede onbezorgde nachtrust moet zorgen.

Bij de duurdere rookmelders is dit beter geregeld. Naast gebruik van andere batterijen met meer capaciteit zorgen deze rookmelders er ook voor dat ze uit kunnen rekenen wanneer ze leeg zijn en dus toe zijn aan een andere nieuwe batterij. Deze rookmelders bepalen voor het donker worden of er nog voldoende energie aanwezig is om de nacht door te komen en geven dus alleen overdag een melding dat er nieuwe batterijen geplaatst dienen te worden. Op deze manier wordt jij niet gewekt tijdens je slaap door vervelende piepjes.

Kenmerken als batterij leeg is

Als de batterij leeg is gaat de rookmelder dus piepen. Wanneer die piept is dus afhankelijk van welke rookmelder je hebt, en of deze rekening houdt met het tijdstip van de dag.

Back-up batterij

Duurdere rookmelders hebben naast de standaard batterij voor de werking van de detectie ook nog een back-up batterij. Deze back-up batterij zorgt ervoor dat de detector je kan waarschuwen als de hoofdbatterij opeens zonder stroom komt te staan of de verbinding op een of andere manier niet goed meer is met het batterij compartiment. Op deze wijze zijn er dus 2 voedingsbronnen die beschermen tegen onverwacht stroomtekort. Bij de FireProtect van AJAX is de back-up batterij een Lithium CR2032 batterij. De hoofdvoeding bestaat uit 2x CR2 batterijen. Hoe vol deze beide soorten batterijen zijn is altijd afleesbaar in de AJAX applicatie.

Wordt je wakker van de sirene

Dat is geheel afhankelijk waar de detector hangt en of alleen de detector die rook detecteert geluid produceert of dat alle gekoppelde detectors geluid maken. Bij een AJAX systeem zouden niet alleen alle FireProtect rookmelders de sirene ieder afzonderlijk laten klinken, maar ook de HomeSiren, StreetSiren en alle gekoppelde smartphones van de AJAX gebruikers.

Uitschakelen bij vals alarm

Vals alarm kan voorkomen als de rookmelder in de keuken gemonteerd wordt, of hier dichtbij in de buurt. Tijdens het koken komen wel eens dampen vrij die ervoor zorgen dat een rookmelder een niet noodzakelijke alarmmelding geeft. Dan is het wel makkelijk als de detector / rookmelder eenvoudig uitgezet kan worden. Bij de duurdere rookmelders is dit beter geregeld als bij de goedkopere. Om een voorbeeld te geven, wederom van de Nest rookmelder omdat die naar onze mening goed te vergelijken is met de FireProtect van AJAX, geeft de Nest altijd een melding als deze door de gebruiker is uitgeschakeld middels de Nest app of middels het indrukken van de knop op de rookmelder. Is er rook aanwezig waar je niet voor gewaarschuwd had willen worden en heb je de Nest rookmelder uitgeschakeld, geeft deze met een heldere stem om de minuut aan dat de rookmelder is uitgeschakeld maar rook nog aanwezig is, dan wel aan het afnemen is. Zodra de rook van bijvoorbeeld het koken dan is verdwenen meldt de detector netjes dat alles weer in orde is, en springt dan automatisch weer naar de detectie stand. Bij een nieuwe toename van rook zal de sirene weer klinken.

Levensduur van een rookmelder

Rookmelders hebben over het algemeen een levensduur van ongeveer 10 jaar, hierna moeten ze compleet vervangen worden. De reden hiervan heeft te maken met de detectie werkwijze op rook. We zullen hier niet dieper op ingaan, maar na 10 jaar is het component dat de kwaliteit van de lucht meet uitgewerkt, en kan dan niet meer betrouwbaar functioneren. Dus vervang een rookmelder tijdig om een betrouwbare werking te blijven garanderen.

Invloed van stof op een rookmelder

Stof, en dan bedoelen we veel stof dat in de rook detectie kamers van de rookmelder komt kan net als hoge concentraties vocht van een badkamer het rookalarm vals laten doen afgaan. Het is zelfs mogelijk als het stof in de detectie kamer aanwezig blijft de rookmelder handmatig zuiver gemaakt dient te worden om deze juist te laten werken. Let bij werkzaamheden in ruimtes waar rookmelders aanwezig zijn dus altijd op dat het stof niet naar de rookmelder trekt. Indien je vooraf weet dat je met stoffige werkzaamheden in die ruimte gaat beginnen, verwijder dan tijdelijk in die ruimte de rookmelders. Vergeet ze na gereedmelding van de werkzaamheden niet weer terug te monteren.

Reinigen van een rookmelder noodzakelijk

Duurdere rookmelders geven een melding indien er teveel stof in de rook detectie kamer van de rookmelder aanwezig is. Indien dit namelijk het geval is, heeft dit een nadelig effect op de detectie kwaliteit van echte rook. De AJAX FireProtect geeft dit ook via de AJAX applicatie op de smartphone direct aan indien een kamer teveel stof bevat. De werkwijze voor het reinigen van de kamer in de rookmelder staat vermeld in de FireProtect handleiding.

Om het AJAX brandalarmsysteem aan te schaffen, kunt u onze webshop raadplegen of contact met ons opnemen voor een passende offerte.

arrow_drop_up arrow_drop_down