Het verschil tussen de AJAX Hub, Hub Plus, en Hub 2 uitgelegd.
Deze pagina is verouderd. Kijk voor de nieuwste informatie op een van onderstaande websites.

Shop online / Laten installeren

Hikvision AX PRO
Online kopen, zelf installeren
Alarmsysteem installatie Spanje
Het systeem door ons laten installeren in Spanje

Update februari 2021:

Vanaf nu zijn er 3 verschillende Hub-versies in omloop. De meest recente is de Hub 2 Plus.

Deze heeft nog meer geheugen en mogelijkheden dan de vorige modellen.
De Hub 1 Plus is sinds januari 2021 niet meer leverbaar. 


De verschillen tussen alle modellen kunnen als volgt worden samengevat:

 • Maximaal 100 detectors
 • Maximaal 10 camera’s
 • Maximaal 50 gebruikers in App.
 • Maximaal 9 alarmgroepen
 • Maximaal 5 scenario’s
 • 2 Communicatie kanalen: Ethernet / 2G simkaart

Hub 2

 • Maximaal 100 detectors
 • Maximaal 25 camera’s
 • Maximaal 50 gebruikers in App.
 • Maximaal 9 alarmgroepen
 • Maximaal 32 scenario’s
 • 3 Communicatie kanalen: Ethernet / 2G simkaart 2x
 • Wings protocol: Geschikt voor MotionCAM

Hub 2 Plus

 • Maximaal 200 detectors
 • Maximaal 100 camera’s
 • Maximaal 200 gebruikers in App.
 • Maximaal 25 alarmgroepen
 • Maximaal 64 scenario’s
 • 4 Communicatie kanalen: Ethernet / Wi-Fi / 2/3/4G simkaart 2x
 • Wings protocol: Geschikt voor MotionCAM

Op deze pagina vertellen we je de verschillen tussen de beschikbare Hubs, en waarom je een bepaald model zou kiezen. 


We beschrijven de verbeteringen die zijn aangebracht in de 4 verschillende versies van de AJAX Hub.


Als gemeenschappelijk kenmerk hebben ze de kwaliteit van het draadloze signaal, dat ervoor zorgt dat dit draadloze alarmsysteem nog geavanceerder is dan een bedraad alarmsysteem.


Vervolgens bespreken we de verschillen tussen de nieuwe technologieën die in elke versie zijn geïntegreerd.

De AJAX Hub heeft bijzondere kenmerken welke je bij geen enkel ander merk alarmsysteem tegenkomt.


Deze kenmerken hebben vooral betrekking hebben op het type connectiviteit dat zij bieden en het maximale aantal apparaten dat zij ondersteunen. Dit bepaalt in de meeste gevallen welk type AJAX Hub je het beste kunt kiezen.

Op deze manier zullen we het hebben over welke van de 4 centrales het meest geschikt is om verschillende ruimtes te beschermen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de grote van je woning en wat je precies wilt gaan beveiligen. En het is belangrijk om te weten of je gebruik wilt gaan maken van beeldverificatie wat mogelijk is dankzij de krachtige functionaliteiten en toepassingen van de MotionCAM, de bewegingsdetector met ingebouwde camera. De mogelijkheden hiervan bespreken we verderop.


Tot slot tonen wij ons aanbod producten om het Ajax alarmsysteem zelf samen te stellen zodat het aan jouw behoeften voldoet, afhankelijk van het type eigendom en de eisen van beveiliging en videobewaking.

Voordelen van AJAX systeem ten opzichte van bekabelde alarmsystemen

Veel huiseigenaren die zich zorgen maken over de veiligheid van hun huis en die niet op de hoogte zijn van de geavanceerde technologische innovaties van het AJAX alarm benaderen ons met twijfels die impliciet blijken uit de zinsnede: "Er wordt gezegd dat de kabel betrouwbaarder is ...". In deze gevallen is ons antwoord altijd duidelijk: Met het AJAX systeem heeft het geen zin meer om een bekabeld alarm te installeren. Dit komt omdat AJAX gebruik maakt van de allernieuwste technieken:

 • Een alarmsysteem waarvan de draadloze apparaten meer dan 4 jaar autonoom kunnen werken zonder de batterijen te moeten vervangen.
 • Een alarmsysteem dat onmiddellijk kan waarschuwen voor een poging om een van de sensoren te blokkeren,
 • Een alarmsysteem met een uniek verbindingssysteem. Genereert een alarm in de App van jouw mobiele telefoon als ze het signaal van de router onderbreken en ook de simkaart blokkeren. Dat wil zeggen, elk ander merk alarmsysteem zonder AJAX techniek, waarschuwt niet als ze de communicatiekanalen (via de router en SIM) doorsnijden. Zelfs als het is aangesloten op een persoonlijke alarmcentrale, d.w.z. op een "beveiligingsbedrijf", zou de waarschuwing niet onmiddellijk zijn zoals bij het AJAX alarmsysteem, dat deze onmiddellijk genereert. Dit laat de unieke kracht van dit alarmsysteem zien!
 • Een alarmsysteem waarvan de Mobiele App de andere Apps van andere merken alarmsystemen achterhaald heeft gemaakt. Je ziet dat concurrerende merken de techniek van AJAX proberen te kopiëren, maar zonder de technische kennis hiervoor in huis te hebben. Ze kopiëren het niet alleen graag omdat het de onmiddellijke waarschuwing heeft in geval van communicatieverlies, maar ook omdat het de configuratie vermindert en vereenvoudigt, de verwerking en het gebruik door elke gebruiker vergemakkelijkt en omdat het informatie geeft over het systeem, welke niet bestaat bij de fabrikant van een andere alarm App.

Om al deze redenen is AJAX het alarmsysteem met een 100% tevredenheid van de eigenaars en gebruikers.

Kenmerken en verschillen tussen de beschikbare Hub modellen

Een van de meest gestelde vragen aan onze technici en verkopers door degenen die geïnteresseerd zijn in het Ajax-alarm is de vraag die betrekking heeft op de verschillen tussen de 4 versies van de Hub, het brein van het systeem: Ajax Hub, Ajax Hub Plus, Ajax Hub 2, en Ajax Hub 2 Plus.


We willen de verschillen graag aan je uitleggen, maar we vinden het ook belangrijk om rekening te houden met de gemeenschappelijke kenmerken van de 4 versies van de Hub.


Overeenkomsten:

 • Totale controle over het systeem op je mobiele telefoon vanaf de AJAX Applicatie.
 • 3 Soorten meldingen ontvangen op je telefoon. Spraak, SMS en Push berichten.
 • Constante controle van elke sensor of detector.
 • Reservebatterij bij stroomuitval, en waarschuwing hiervan
 • Grade 2 gecertificeerd
 • Jamming detectie


Met andere woorden, de 4 Hubs van het Ajax alarm:

 • Ze maken een snelle verbinding en configuratie mogelijk via een krachtige App die je in staat stelt om van overal ter wereld het gehele Ajax alarmsysteem te bedienen met alleen je mobiele telefoon. 
 • Ze bestaan uit maximaal 3 verschillende soorten waarschuwingsberichten: SMS, oproep- en pushmeldingen.
 • Ze geven minstens om de 12 seconden signalen af om de goede werking van elk apparaat te controleren. Ze communiceren met de sensoren via radiofrequentie met behulp van het door de fabrikant Ajax zelf ontwikkelde Jeweller protocol op een afstand van maximaal 2000 meter in open ruimtes.
 • Ze integreren een back-up batterij die in staat is om de volledige prestaties van het systeem gedurende ten minste 15 uur te behouden zonder aansluiting op het elektrische netwerk door een stroomstoring of stroomuitval. Waarschuwen bovendien voor de stroomuitval op je mobiele telefoon.
 • Ze maken een directe verbinding mogelijk met een alarmcentrale of een bevoegd beveiligingsbedrijf. Daarnaast biedt Ajax een lijst van bureaus waarmee ze al werken op het eigen menu van de Hub. Maar je kunt ook een lokale meldkamer gebruiken, neem hiervoor contact met ons op. (Het voordeel van een locale kleinschaligere meldkamer is dat deze stukken goedkoper is)
 • Ze waarschuwen voor signaal verstoring. In geval van storing of jamming verandert Ajax de frequentie en informeert Ajax de eigenaar over het incident.

Dankzij deze functionaliteiten is het Ajax alarmsysteem zeer betrouwbaar, nauwkeurig en stabiel, onkwetsbaar voor aanvallen en pogingen tot manipulatie of sabotage. Zorg voor je huis, kantoor of bedrijf en blijf altijd en overal in contact, zodat jij direct op de hoogte bent van relevante beveiligingsgebeurtenissen.


Verschillen:

De verbeteringen en innovaties die in elke nieuwe HUB zijn doorgevoerd, hebben in principe te maken met uitbreidingen in de communicatie van het systeem en de soorten en aantallen apparaten die zij ondersteunen.

Hoewel alle AJAX Hubs een internetverbinding via een router-ethernetkabel mogelijk maken, beschikt de Hub Plus dus ook over WiFi-connectiviteit. Met andere woorden, de enige die via Wi-Fi verbinding kan maken met de router is de AJAX Hub Plus en Hub 2 Plus. Maar ze kunnen alle 4 rechtstreeks op de ADSL- of Glasvezel router worden aangesloten met een UTP-kabel (Ethernet-kabel). Ze hebben een RJ45-ingang op de achterkant. 


Hoewel alle AJAX Hubs het mogelijk maken om een GSM SIM-kaart in te bouwen (aanbevolen om het hele systeem beter te beschermen en te verdedigen), hebben zowel de Hub plus als de Hub 2, als de Hub 2 Plus allen 2 gleuven voor het inbrengen van 2 simkaarten.


Het maximale aantal apparaten, gebruikers, kamers en groepen verschilt ook afhankelijk van de HUB-versie. 

Alle 4 de Hubs werken met Ethernet en 2G simkaart. De Hub geeft voorrang aan het internet van de router, waarbij de communicatie via sim wordt gebruikt in geval van een storing in het Ethernet-netwerk. De Hub Plus ondersteunt echter 2G en 3G, terwijl de nieuwe Hub 2 de mogelijkheid heeft om 2 simkaarten op 2G te verbinden. De Hub Plus en Hub 2 versterken de betrouwbaarheid van het systeem op een buitengewone manier door de communicatie met verschillende providers mogelijk te maken. Deze functie is nuttig voor bepaalde omgevingen waar de GSM-signaalsterkte van sommige providers beperkt is.

Sinds de komst van de Hub 2 Plus ondersteunen de beide simkaart sleuven zowel 2G als 3G als 4G.


Aan de andere kant is de Hub Plus, en de Hub 2 Plus de enige die WiFi ondersteunt, zodat je deze met het internet kunt verbinden zonder dat je een kabel naar de router hoeft te leggen. Deze functie is zeer nuttig wanneer het niet mogelijk of omslachtig is om de netwerkkabel naar de router te leggen. De WiFi-connectiviteit van de Hub plus, samen met het grootste aantal gebruikers, camera's, apparaten en groepen, vergroot de mogelijkheid om grote gebieden te beschermen. Daarom zijn de plus versies, zoals we zullen zien, zeer geschikt voor grote installaties, of het nu gaat om gebouwen met meerdere verdiepingen, magazijnen, bedrijvencentra of industrieën.


Sinds eind 2019 is de Hub 2 echter een van de meest geliefde alarmcentrales aan het worden dankzij de nieuwe functionaliteit die door veel gebruikers wordt gewenst: De mogelijkheid om beelden van inbraken die door de nieuwe detector MotionCAM zijn vastgelegd, vast te leggen en te verzenden. Deze camera is compatibel met de Hub 2 en stuurt dus een serie foto's wanneer hij beweging detecteert. MotionCAM is een bewegingsmelder met fotografische gebeurtenis registratie. Het wordt geleverd met een ingebouwde camera die wordt geactiveerd wanneer beweging wordt gedetecteerd of wanneer daarom wordt gevraagd, en die een foto maakt met een resolutie tot 640x480 pixels. De vastgelegde beelden zijn duidelijk genoeg om in elke lichtconditie (of het ontbreken daarvan) tot een duidelijke conclusie te komen. Uiteraard heeft ook de Hub 2 Plus al deze functionaliteiten, en kan deze zelfs 200 apparaten draadloos koppelen.


Let dus goed op: De nieuwe MotionCAM camera bewegingssensor is alleen compatibel met HUB 2 en Hub 2 Plus.

De rest van de verschillen heeft te maken met de uitbreiding van de capaciteit met betrekking tot het aantal camera's dat in de App is geïntegreerd, gebruikers, apparaten en het aantal mogelijke groepen, die in het geval van de AJAX Hub Plus tot 25 camera's ondersteunt.

Veelgestelde vragen

 • Een veelgestelde vraag van sommige mensen die geïnteresseerd zijn in het AJAX alarmsysteem is of Plus producten alleen compatibel zijn met Hub Plus. Alle AJAX Plus apparaten, zoals DoorProtect Plus of MotionProtect Plus, zijn compatibel met elk van de 4 versies van de Hub.

Op deze manier is het mogelijk om een starterspakket samen te stellen met een Hub 2 en een FireProtect Plus detector, die naast de detectie van rook en een snelle temperatuurstijging, ook een alarm activeert bij detectie van koolmonoxide.

In dit geval is het verschil met FireProtect (niet Plus) dat het ook koolmonoxide detecteert. Met andere woorden, zowel AJAX FireProtect als AJAX FireProtect Plus zijn compatibel met elk van de 4 AJAX Hubs.


De toegevoegde "Plus" van de detector is te wijten aan extra mogelijkheden van het apparaat, in dit voorbeeld de gevoeligheid voor koolmonoxide, en dus niet voor de compatibiliteit met een van de Hubs.


 • Een van de meest voorkomende twijfels heeft te maken met de bediening van de camera's die aan de mobiele applicatie van AJAX zijn toegevoegd. Met andere woorden, een steeds terugkerende vraag die wordt gesteld is of AJAX compatibele camera's in staat zijn om het alarm in de AJAX App te activeren wanneer zij beweging detecteren of een bedreiging waarnemen.

Het antwoord is altijd hetzelfde: NEE. De verklaring is dat geen enkele in de AJAX App geïntegreerde camera het alarm kan activeren of een systeemwaarschuwing kan genereren. Zelfs niet als de camera een bewegingsmelder heeft, zelfs niet als deze een geïntegreerde bewegingsdetector oftewel PIR heeft.


Dit komt omdat het AJAX alarm en de compatibele camera's tot verschillende systemen behoren. Camera's kunnen worden toegevoegd aan de AJAX App om beelden van de applicatie te bekijken, maar ze kunnen geen inbraakwaarschuwingen produceren omdat het geen AJAX Producten zijn. Met andere woorden, ze kunnen geen enkele AJAX alarmdetector of -sensor vervangen.


Dit betekent dat camera's met bewegingsmelders hun eigen melding naar de Applicatie van de fabrikant sturen, maar niet naar de App van AJAX, zodat het alarmsysteem alleen een inbraak meldt wanneer een van zijn apparaten een vreemd persoon met een van zijn sensoren of detectoren detecteert. De functie van AJAX compatibele camera's is om video overzichten te maken bij een inbraak, niet meer, en niet minder. Met andere woorden, ze stellen je in staat om veiligheidsincidenten uit de AJAX applicatie zelf uit te sluiten of te bevestigen.  


De compatibele camera's van inmiddels 4 merken kunnen worden bekeken in de AJAX App wanneer ze geïntegreerd zijn met een van de drie versies van de Hub. Meer informatie hierover vind je op de bewakingscamera pagina.


Het AJAX product dat wel in staat is om inbraak te detecteren, het alarmsysteem te activeren en foto's van veiligheidsgebeurtenissen vast te leggen is de AJAX MotionCAM cameradetector. Daarom is het zeer verstandig om deze bewegingsdetector te hebben die een serie foto's naar de AJAX Applicatie van je mobiele telefoon stuurt wanneer deze inbraak detecteert.


De MotionCAM is echter alleen compatibel met de AJAX Hub 2 die deze visuele bevestigingen (foto's) zelfs in 2G kan doorzenden. 

De keuze van de Hub hangt af van welk eigendom je moet beveiligen

We hebben al gezien dat de 4 modellen van de Hub verbinding hebben met de router en minimaal een sleuf hebben voor het plaatsen van een 2G simkaart. De Hub 2 heeft een dubbele sleuf voor 2 stuks 2G simkaarten. De AJAX Hub Plus heeft echter WiFi, de standaard gleuf voor 2G en ondersteunt ook nog een 3G simkaart. Zoals we al aangaven ondersteunt alleen de Hub 2 Plus alle netwerken betreffende 2G en 3G en 4G.


Zodra een van de aanwezige communicatie kanalen uitvalt, neemt een andere het over. Deze verhoogde connectiviteit kan in sommige gevallen de geschiktheid van een bepaalde Hub bevoordelen. Daarnaast maakt het zeker duidelijk dat dit systeem altijd een hogere betrouwbaarheid geeft dan ouderwetse bedrade systemen.


Voor de meeste kleine en middelgrote woningen of bedrijfspanden, zelfs op 2 verdiepingen, volstaat het dus grofweg om een startpakket te kiezen met de standaard Hub. Met andere woorden, voor appartementen, eengezinswoningen of kantoren is de basis Hub de meest aanbevolen Hub.


Als het internet echter niet beschikbaar is via kabel of glasvezel, als er storingen zijn in de GSM-dekking of als het moeilijk is om de netwerkkabel uit te breiden naar de plaats waar u de AJAX Hub wilt of moet plaatsen, dan is het raadzaam om voor de Hub Plus te kiezen. Deze heeft de mogelijkheid om dankzij de WiFi ontvangst gemonteerd te kunnen worden op alle locaties waar een werkend WiFi signaal aanwezig is.


Met andere woorden, de AJAX Hub, die tot 100 apparaten, tot 50 gebruikers ondersteunt en de aansluiting van 10 bewakingscamera's op inbraakwaarschuwingen voor videobewaking mogelijk maakt, is meestal geschikt voor woningen of bedrijven van gemiddelde grootte.


AJAX Hub Plus is daarentegen ontworpen voor grote objecten of gebouwen met meerdere verdiepingen. In het algemeen wordt het aanbevolen voor bedrijvencentra, magazijnen of wooncomplexen die een groter aantal sensoren of detectoren (tot 150) nodig hebben, tot 50 camera's nodig hebben en/of een groter aantal gebruikers (tot 99).


Ook als het niet mogelijk is om de netwerkkabel van de Hub naar de router te leggen, kan het interessant zijn om gebruik te maken van de Wi-Fi van de Hub Plus die de installatie vereenvoudigt en problemen met de kabelverlenging in moeilijke omgevingen oplost.  Anderzijds is de Hub Plus uitgerust met een GSM-module met twee SIM-kaartsleuven voor 2G- en 3G-netwerken, zodat je gebruik kunt maken van simkaarten van verschillende aanbieders om het risico van communicatiestoringen te vermijden. Indien een van de twee providers onbereikbaar is, wordt automatisch de andere geactiveerd.


Het draadloze Jeweller signaal (meer info) kan zich tot 2.000 meter in open veld verspreiden. Zeer dikke muren doen het bereik uiteraard verminderen. Daarom kan het voor grote bedrijven raadzaam zijn om de AJAX Hub en de AJAX Range eXtender signaalversterker (ReX) te installeren. Hiermee vergroot je het draadloze bereik met nog eens 1.800 meter alle richtingen uit.


Indien je een bewegingsdetectie melding visueel wilt controleren en foto of videomateriaal als bewijs te hebben van een alarmmelding door bewegingsdetectie, moet je de AJAX Hub 2 installeren.

Laten we zeggen dat deze Hub 2 geavanceerder is, dankzij het nieuwe WINGS protocol dat door Ajax is ontwikkeld voor parallelle overdracht van visuele gegevens. 


Hub 2 is de enige AJAX centrale die de nieuwe MotionCAM met geïntegreerde camera voor het versturen van foto's ondersteunt. Het verbetert ook de capaciteit van de camera's van 10 (basis Hub) naar 25 in deze Hub 2.

Update oktober 2020: Sinds de komst van de AJAX Hub 2 Plus is dit de meest geavanceerde Hub, en ondersteunt deze alle apparaten en alle mobiele netwerken.

Systeem kopen of uitbreiden

Hikvision AX PRO
Online kopen, zelf installeren
Alarmsysteem installatie Spanje
Het systeem door ons laten installeren in Spanje