Vragen en antwoorden 2 over het AJAX alarmsysteem

Op deze pagina vind je deel 2 van vragen en antwoorden

Maar wist je dat wij ook alarmsystemen verkopen in Nederland en België.

Bestel eenvoudig in onze webshops, en wij bezorgen de meeste orders gratis in geheel Europa.


Nederlanders betalen eenvoudig met iDeal.

Verzendklaar binnen 1 uur, thuisbezorgd in Nederland / België in ongeveer 24 uur, op werkdagen.

Hikvision AX PRO
Online kopen, zelf installeren
Alarmsysteem installatie Spanje
Het systeem door ons laten installeren in Spanje

Vragen en antwoorden, deel 2

Het AJAX alarmsysteem bedienen kan op 3 manieren

De eerste mogelijkheid is via je eigen smartphone. Middels de AJAX Applicatie zet je het systeem compleet aan of uit, of activeer je slechts gedeeltes in huis. Je kunt eenvoudig groepen aanmaken en deze apart in of uitschakelen. Hierdoor kun je tijdens de nachtelijke uren bijvoorbeeld vrij rondlopen op de bovenverdieping terwijl beneden en buiten bewaakt worden.


De tweede mogelijkheid om het systeem te bedienen is middels de afstandsbediening, genaamd SpaceControl. Deze afstandsbediening is in onderstaand plaatje afgebeeld als virtuele bedieningsknop in de AJAX App. De afstandsbediening is vooral bedoeld om aan je sleutelbox te hangen, en hiermee het systeem op afstand in en uit te kunnen schakelen. Het bereik van deze afstandsbediening in open veld is 1300 meter. Middels de virtuele afstandsbediening in de AJAX App. kun je uiteraard overal ter wereld het systeem in en uit schakelen. Het internet heeft geen grenzen.


De derde mogelijkheid om het systeem te bedienen is met het bedieningspaneel, op zijn Belgisch ook wel Klavier genoemd. De officiële benaming vanuit AJAX is KeyPad. Het bedieningspaneel installeer je bijvoorbeeld direct aan de binnenkant van de toegangsdeur van je woning. Zodra je de woning dan betreedt heb je een X aantal secondes de tijd om de juiste uitschakel code in te voeren, waarna anders een alarmmelding zal klinken. Door gebruik van een KeyPad hoeft niet iedereen binnen het gezin een afstandsbediening in bezit te hebben of de Applicatie op zijn telefoon te hebben geïnstalleerd. Het doorgeven van de ontgrendel code is in deze dan voldoende om het systeem uit te schakelen. Uiteraard kan middels deze KeyPad het systeem ook compleet of in groepen worden ingeschakeld. Door de handige verlichting van de KeyPad is altijd eenvoudig te zien wat de actuele bewakingsstatus van het systeem is. 

Zal mijn kat of robot stofzuiger een alarm laten afgaan?

AJAX-apparaten gebruiken een digitaal algoritme om menselijke bewegingen te detecteren.
Zolang uw huisdier kleiner is dan 50 centimeter en 20 kilogram, mogen ze uw AJAX-detectors niet laten afgaan.

AJAX alarmsysteem bereik HUB
We hebben de maximale afstand tussen de Hub en de detectoren in de open ruimte getest, en het bereik is echt 2000 meter. Jouw ervaring kan variëren, omdat muren, plafonds en andere barrières de afstand zullen verkorten. Bij twijfel over de afstand kun je een radiotest doen met de AJAX App om de signaalsterkte te bepalen voordat je detectors installeert.
AJAX alarmsysteem batterij sensor
Zodra de batterij een kritiek niveau bereikt, zal AJAX je een melding sturen. Als je nieuwsgierig bent, kun je de batterijniveaus altijd dubbel controleren in de apparaatinstellingen.

Notificaties

Hoe laat het AJAX alarmsysteem een noodgeval weten?

Het alarmsysteem stuurt waarschuwingen via pushmeldingen, SMS-berichten of oproepen naar de systeemeigenaar. Je kunt je voorkeuren voor meldingen kiezen in de AJAX App.

AJAX alarmsysteem pushmeldingen

Hoe kan AJAX zo snel waarschuwingen versturen?

De Hub bewaakt voortdurend de detectoren en ze rapporteren regelmatig terug naar de Hub. (Instelbaar tot elke 6 seconden)

Als er een detector wordt geactiveerd, stuurt hij die informatie onmiddellijk door. De Hub stuurt vervolgens een waarschuwing naar de smartphone van de systeemeigenaar en/of naar een alarmcentrale. Dit alles gebeurt in slechts enkele milliseconden.

De Hub biedt ruimte om 50 gebruikers wereldwijd in 0,15 seconden te informeren. De Hub Plus kan zelfs 100 verschillende gebruikers in 0,15 seconden informeren. Daar kan geen menselijke alarmcentrale medewerker tegenop. 

Het voorkomen van sabotage

Wat gebeurt er als het internet uitgaat?

In offline modus werkt het AJAX alarmsysteem op dezelfde manier als andere professionele beveiligingssystemen: detectoren bewaken de situatie en sturen informatie naar de Hub. Als er gevaar dreigt, laat de sirene van zich horen.

Als er een stroomstoring is, wordt ik dan onbeschermd achtergelaten?

Nee, het AJAX alarmsysteem zal je huis blijven bewaken, zelfs tijdens stroomstoringen. Alle detectors werken op batterijen en er is een reservebatterij in de Hub geïnstalleerd. Deze biedt tot 16 uur betrouwbare werking. Zodra je huis weer stroom krijgt, laadt de Hub automatisch de back-up batterij op.


Kan AJAX gehackt of geblokkeerd worden?

Het AJAX alarmsysteem heeft een gesloten ecosysteem. Er zijn 2 verbindingen die actief moeten blijven om geen sabotage meldingen vanuit de AJAX App op je smartphone te ontvangen. Dit is de verbinding tussen de Hub en de Cloud, en de draadloze verbindingen tussen de Hub en alle detectors. Omdat je smartphone altijd verbinding maakt met de AJAX Cloud zal elke sabotage poging direct worden opgemerkt.


In tegenstelling tot de meeste draadloze en bekabelde beveiligingssystemen, gebruikt AJAX twee communicatiekanalen voor het verzenden van waarschuwingen naar de eigenaar vanaf de Hub naar de Cloud: Mobiele communicatie en breedbandinternet.


Voor de communicatie naar de draadloos verbonden detectors vanaf de Hub gebruikt AJAX een in eigen huis ontwikkelde techniek genaamd Jeweller. Dit draadloze signaal staat bekend om zijn lage stroomverbruik en enorme reikwijdte.

Er zijn 2 verschillende frequenties waarop het Jeweller signaal kan uitzenden, en bij storing wisselt deze automatisch over naar de andere frequentie. De kwaliteit van dit signaal wordt op beide frequenties constant gemonitord en indien hier een hack poging op wordt gedaan zal dit direct worden doorgegeven aan de systeemeigenaar via de Hub.


De gewone Hub heeft één 2G simkaart optie en een bedrade Ethernet kabel welke verbonden is met je internet router om verbinding te maken met de Cloud. De Hub Plus heeft daarnaast Wi-Fi en een tweede 3G simkaart optie om met de Cloud verbonden te blijven.

Indien de communicatie tussen de Hub en de Cloud wegvalt krijg je direct een melding hierover op je smartphone, zodat je kunt controleren wat er aan de hand kan zijn.


Het kwijtraken van de verbinding tussen de Hub en de Cloud kan dus alleen als alle 2 of alle 4 (afhankelijk welke Hub je gebruikt) de communicatiekanalen offline zijn. Dus als je bekabelde internet verbinding weg is, je Wi-Fi signaal weg is, en zowel je 2G/3G als je 4G simkaart niet meer werken van twee verschillende providers. Dit is voor zover wij weten nog nooit eerder voorgekomen in Europa. En komt het wel voor? Geen probleem! Je wordt altijd geïnformeerd.


En het is ook niet verplicht of noodzakelijk om 2 backup simkaarten in de Hub te plaatsen. Je kunt ook alleen vertrouwen op je bekabelde internetverbinding, want zodra 1 van de aangesloten communicatiekanalen het laat afweten krijg je altijd direct bericht vanuit de Cloud op je smartphone van deze gebeurtenis. Maak je dus alleen gebruik van een kabel tussen je router en je Hub (dus slechts één communicatiekanaal), en ligt je internet thuis eruit, dan meldt de AJAX Cloud dit direct aan je.


Het maakt dus voor de betrouwbaarheid niet zoveel uit hoeveel communicatiekanalen tussen de Hub en de Cloud actief zijn.

Zodra één het laat afweten krijg je altijd direct bericht op je smartphone.


Ontvang je geen melding op je smartphone via de AJAX Cloud? Dan weet je zeker dat alle communicatie tussen de detectors en de Hub en de Cloud in orde is. Je bent dus altijd volledig op de hoogte van de complete status van je alarmsysteem.


Wat als alle communicatie kanalen worden geblokkeerd?

Indien alle communicatie kanalen niet meer werken, is de Hub onbereikbaar voor de AJAX cloud.

In dat geval zorgt de AJAX Applicatie ervoor, die immers continue is verbonden met de cloud, dat je direct een melding op je mobiel binnen krijgt dat deze verbinding is afgebroken. Je kunt dan direct gepaste actie ondernemen. Deze extra controle vanuit de cloud op een constante verbinding met de Hub zijn wij bij nog geen enkel ander alarmsysteem tegengekomen. Dit is nu exact de reden wat dit systeem zo degelijk maakt. Werkelijk over alle mogelijke sabotage mogelijkheden is tot in de kleinste puntjes nagedacht.

Kan het radiosignaal tussen de Hub en de detectors worden geblokkeerd?

Niet zonder opgemerkt te worden. De Hub bedient alle systeemdetectors. Op het moment dat de Hub geen signaal van minstens één van hen ontvangt, wordt een alarm verstuurd om de gebruikers te informeren over het communicatieverlies. Bovendien meldt de Hub hoge ruis niveaus op het radiokanaal, die kunnen wijzen op opzettelijke pogingen tot vastlopen of andere krachtige interferentie.

Kunnen AJAX radiosignalen worden onderschept?

Nee. Alle apparaatgegevens worden gecodeerd met een floating key algoritme voordat ze worden verzonden. Voor extra bescherming heeft elk apparaat een unieke identificatie die helpt vervalsing te voorkomen.

Services

Wie reageert er op een alarm als ik niet thuis ben?

De eerste die een melding op zijn smartphone krijgt ben jezelf. De tweede reactie zal van de persoon komen die niet bij je woning aanwezig hoort te zijn, door het horen van de luide sirene. Je kunt zelf de inbraakmelding doorgeven aan de politie, zeker als de meldingen ook nog eens door jezelf geverifieerd kunnen worden met optionele camera's. Echter denken wij dat de meeste inbrekers bij het horen van de buitensirene zelf er al voor kiezen om even verder te lopen. Het AJAX alarmsysteem werkt met centrale meldkamers over de hele wereld indien je niet zelf de politie wilt informeren.


Wat doet een meldkamer?

Een meldkamer doet niets meer dan het registreren van een binnenkomende alarmmelding. Zodra een alarmmelding plaats vind, stuurt het alarmsysteem een notificatie naar de huis eigenaar via de AJAX App op zijn of haar smartphone, en een notificatie naar de meldkamer waar je een abonnement op hebt. Zowel jezelf als de meldkamer zijn dan op de hoogte dat er iets aan de hand is. De meldkamer zal dan contact met jou opnemen om te vragen wat er aan de hand kan zijn. Indien je de telefoon niet opneemt, dus niet reageert op de oproep van de meldkamer kan deze besluiten om de politie op de hoogte te stellen hiervan. In de meeste Europese landen mag een meldkamer pas de politie op de hoogte stellen als er minimaal 2 detectors een beweging hebben geregistreerd in huis.


Heb je een meldkamer echt nodig bij dit systeem?

Eerlijk gezegd... Met alle mogelijkheden die dit systeem biedt, is een centrale meldkamer totaal overbodig.

Je bent immers zelf degene die als eerste een melding op zijn smartphone binnen krijgt van een alarm. Hier kun je dan zelf al direct actie op ondernemen door bijvoorbeeld de politie zelf te bellen, of op eventuele aanwezige camera's de beelden te bekijken van de huidige situatie. Maar daar blijft het niet bij. Met dit alarmsysteem kun je niet alleen instellen dat jezelf een melding binnen krijgt op je smartphone, maar je kunt ook 50 andere mensen tegelijkertijd een notificatie op hun smartphone laten krijgen. Je kunt dus je gehele gezin of complete familie binnen 0,15 seconden op de hoogte stellen van een alarm. Wat is dan het nut van een meldkamer nog, die vaak ook nog eens 40 euro per maand aan kosten in rekening brengt!


kostenbesparing

Er zijn aanbieders die andere merken alarmsystemen goedkoop verkopen, maar waar altijd een abonnement bij moet worden afgesloten. Standaard zit hier dus altijd een meldkamer bij, en je kunt met die andere systemen zelf niets controleren. Je wordt ook nergens van op de hoogte gebracht. Alle notificaties lopen via de meldkamer. Wij noemen dit een truc om een oud, niets kunnend alarmsysteem toch verkocht te krijgen, het lijkt immers in het begin heel goedkoop. En door de betaling van het abonnement ben je na 1 jaar gebruik al meer geld kwijt dan met een compleet AJAX alarmsysteem, welke zonder abonnement en installatiekosten werkt.


Naast abonnementskosten van een meldkamer bieden veel beveiligingsbedrijven ook nog een onderhoudscontract aan. Zeker bedrijven betalen hier minimaal € 500,- elk jaar voor. Men komt dan éénmaal per jaar het zaakje controleren. Als je dit momenteel hebt is de besparing die je met een AJAX systeem kunt maken nog vele malen hoger.

Want een AJAX alarmsysteem controleert zichzelf, en niet éénmaal per jaar, maar elke 6 seconde.

Hikvision AX PRO
Online kopen, zelf installeren
Alarmsysteem installatie Spanje
Het systeem door ons laten installeren in Spanje